Hoe maak je een artikel aan met variaties waarvan je apart de voorraad kunt bijhouden in Virtuemart 2.0?

Open Virtuemart via Componenten >> Virtuemart. Ga vervolgens naar Artikelen >> Speciale velden in het menu aan de linkerkant. Klik daarna op de oranje knop "Nieuw" rechtsboven in het scherm.

Maak een nieuw speciaal veld aan, net zoals in de printscreen hieronder (klik om te vergroten). In dit geval willen we een product aanmaken met meerdere verpakkingsgewichten.

Laten we aannemen dat we 4 varianten willen aanmaken van het artikel cranberries: 200 gram, 500 gram, 1000 gram en 2500 gram. Slechts van 2 van de varianten hebben we daadwerkelijk voorraad: 75 stuks van 200 gram en 25 stuks van 1000 gram. In totaal hebben we dus 100 stuks in voorraad van dit artikel. 

Eerst maken we het hoofdartikel aan, gebruik hiervoor de prijs van het goedkoopste artikel. In dit geval is dat de variant van 200 gram. Ga hiervoor naar Artikelen en klik op de oranje knop "Nieuw". De velden die je invult voor dit hoofdartikel (per tab) zijn:

 • Artikelinformatie: unieke code artikel, artikelnaam, categorie├źn, uiteindelijke prijs
 • Artikelomschrijving: korte omschrijving, lange omschrijving
 • Artikelstatus: de totale voorraad van het artikel. In dit geval dus 100.
 • Artikel maten en gewichten: artikelgewicht, in dit geval 0.200 kilogram
 • Artikelafbeeldingen: minimaal 1 goede afbeelding van het artikel

Klik daarna linksboven op de oranje knop "Opslaan" om het nieuwe hoofdartikel op te slaan.

Vervolgens gaan we terug naar de eerste tab van het hoofdartikel "Artikelinformatie". Helemaal onderaan deze pagina voegen we 4 subartikelen toe middels deze knop:

stockable-variants-2

Klik enkel 4 keer (of zo vaak als in uw geval nodig is) op deze knop, de naamgeving, voorraad, etc van de subartikelen passen we aan bij de individuele subartikelen.
Klik vervolgens op "Opslaan en sluiten". Hiermee keren we terug naar de Artikellijst die er nu als volgt uitziet:

stockable-variants-3

 Klik op de naam van een subartikel en pas de volgende zaken aan zodat ze kloppen met de variant die je bewerkt:

 • Artikelinformatie: unieke code artikel, artikel alias
  NB: de prijs van de subartikelen passen we later aan in het hoofdartikel
 • Artikelstatus: de voorraad van het subartikel
 • Artikel maten en gewichten: artikelgewicht
 • Artikelafbeeldingen: in ons geval is dit steeds dezelfde afbeelding, dus we gebruiken "Zoek naar afbeeldingen" en klikken de afbeelding van het hoofdartikel aan

Herhaal dit voor de overige subartikelen. De artikellijst ziet er vervolgens als volgt uit:

 stockable-variants-4

Zorg ervoor dat de totale voorraad van alle subartikelen overeenkomt met de voorraad die u eerder bij het hoofdartikel hebt ingevoerd.

Open vervolgens het hoofdartikel weer en ga naar de tab Artikelomschrijving, scroll naar de subartikelen onderaan de pagina. Hier zult u zien dat deze zijn aangepast door uw bewerkingen van de subartikelen. Pas eventueel de weergave volgorde van de subartikelen aan door ze te nummeren.

stockable-variants-5 

Ga daarna naar de tab "Speciale velden". Bij "soort veld" kiest u het speciale veld "selecteer gewicht" dat we eerder hebben aangemaakt. Klik daarna bovenaan de pagina op "Opslaan".
Zet vinkjes voor elke artikelvariant, kies het juiste gewicht zodat dit overeenkomt met de unieke code van het subartikel. Voeg tevens de meerprijs excl. BTW toe t.o.v. het hoofdartikel voor de subartikelen die een andere prijs hebben dan het hoofdartikel. 
Het scherm ziet er daarna als volgt uit:

stockable-variants-6

Op de website is dit wat de bezoeker ziet:

stockable-variants-7

Als in de dropdown box onder "Selecteer gewicht" gekozen wordt voor een variant waar geen voorraad van is verschijnt een "Waarschuw mij" melding in plaats van bestelknop.

Gerelateerde links