Google Analytics

Google-AnalyticsGoogle Analytics is een gratis dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Aan de hand van deze informatie kan een webmaster eventuele reclame campagne’s of zelfs delen van de website aanpassen aan het gedrag van de bezoeker. 

Google Analytics is nauw verbonden met Google Adwords, hierdoor is het voor een webmaster eenvoudig om reclamecampagnes te beheren en zo nodig aan te passen. 

Functies van Google Analytics

  • Aantal bezoeken: Het totaal aantal bezoeken aan de website sinds de start van de meting met Google Analytics
  • Pagina weergaves: Het totaal aantal pagina’s dat is weergegeven sinds de start van de meting met Google Analytics
  • Bouncepercentage: Het gemiddelde aantal bezoekers dat de website verlaat na één pagina, voorheen ook wel bekend als het “weigeringspercentage”. Een hoog bouncepercentage geeft volgens Google aan dat de bestemmingspagina niet genoeg uitnodigt om de pagina verder te doorzoeken. Een bouncepercentage tussen 40 en 60% is over het algemeen normaal voor een website.
  • Gemiddelde tijd op de site: De gemiddelde tijd die de bezoeker op de website doorbrengt.
  • Daarnaast geeft Google Analytics ook duidelijk aan hoe de bezoekers op de website komen. Dit kan zeer belangrijke gegevens opleveren met betrekking tot de vindbaarheid van de website in de zoekmachine van Google.
  • Meerdere kanalen en multimedia bijhouden: Vergelijk uw sitegebruiksstatistieken met de branchegemiddelden en hou sites en toepassingen voor Flash, video en sociale netwerken bij.
  • Gegevens visualiseren: Ontdek trends, patronen en cruciale vergelijkingen met trechterweergave, bewegingsgrafieken, toewijzen en nog veel meer.
  • Aangepaste rapporten: Maak de rapporten, dashboards en segmenten die zinvol zijn voor uw bedrijf.

Nadelen van Google Analytics

Er kleven ook enkele nadelen aan Google Analytics. Doordat het gebruik maakt van JavaScript in de website is het mogelijk dat enkele bezoeken niet meegeteld worden. Dit komt voornamelijk door gebruikers die de JavaScript functionaliteit in hun webbrowser hebben uitgeschakeld, of door gebruikers die gebruikmaken van een adblock-extensie in hun webbrowser. Het resultaat hiervan is dat er gaten in de statistieken ontstaan waardoor er een vertekend beeld van de bezoekersstroom kan ontstaan.
Een ander nadeel is de performance van dit stukje JavaScript, waardoor de website soms een langere laadtijd heeft.

Voor meer info en het aanmaken van een account, zie de officiële Google Analytics pagina
Indien u gebruik wilt maken van de stattistieken van Google Analytics dient u Joomla Website Designer een G-mail adres door te geven. De kosten voor de installatie van zowel Google Analytics als de Google Webmaster Tools bedragen € 45 ex BTW. Wij koppelen dan ook de XML versie van uw sitemap aan de Webmaster Tools zodat Google altijd op de hoogte is van ontwikkelingen op uw website.