Skip to main content

Joomla achtergrond en geschiedenis

Joomla is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. Het Joomla logo is gemaakt uit vier gedraaide 'J's' die met elkaar verbonden zijn. Dit staat symbool voor de community die als één bij elkaar komt. Joomla is vrijgegeven onder de GNU General Public Licence.

Het begin van Joomla

Joomla! begon als een afgescheiden voortzetting van Mambo, na een ruzie tussen het Australische Miro Corporation, de eigenaar van het handelsmerk 'Mambo', en de meerderheid van het ontwikkelteam. De twee groepen splitsten op 17 augustus 2005. Miro Corporation richtte een stichting op met als doel het project financieel te ondersteunen en het te beschermen tegen rechtszaken. Het ontwikkelteam beweerde dat de bepalingen van de stichting in strijd waren met eerdere overeenkomsten gesloten door het gekozen Mambo Steering Committee, dat er geen overleg was geweest met invloedrijke partijen en dat sommige bepalingen de basisbeginselen van Open Source Software schonden. Deze beweringen zijn echter nooit bewezen.
Het ontwikkelteam lanceerde vervolgens een website 'OpenSourceMatters' om de gebruikers, ontwikkelaars, webdesigners en de gemeenschap in het algemeen te informeren over de afsplitsing.

Joomla versies

De eerste versie van Joomla, versie 1.0.0, werd op 16 september 2005 gelanceerd. Deze versie was eigenlijk versie 4.5.2.3 van Mambo, onder de nieuwe naam Joomla uitgebracht, gecombineerd met een aantal kleine verbeteringen. In de twee jaar die volgden verschenen er 14 updates en won Joomla verscheidene Open Source awards. Het was al snel groter dan Mambo ooit geweest was.

Op 22 januari 2008 verscheen de grotendeels herschreven versie 1.5.0. Sindsdien staat Joomla echt los van Mambo. Na twee korte termijn versies, Joomla 1.6 en 1.7, verscheen op 24 januari 2012 een nieuwe lange termijn versie: niet Joomla 1.8 zoals eerder was aangekondigd maar Joomla 2.5. Joomla 2.5 bracht veel extra functionaliteiten ten opzichte van Joomla 1.5. De meest belangrijke waren de automatische update functie, een nieuwe zoekfunctie, ingebouwd captcha systeem voor contactformulieren en meertaligheid.

Joomla 3.0 is eind september 2012 vrijgegeven. In deze versie werd vooral de beheeromgeving voor gebruikers behoorlijk vernieuwd en verbeterd. Het toepassen van Bootstrap maakte Joomla standaard responsive. Joomla was het eerste grote CMS dat deze mijlpaal bereikte. Binnen Joomla 3 zijn inmiddels zeer veel updates uitgebracht, soms kleine bug fixes of veiligheidsreleases, maar ook zijn er een groot aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Als opmars naar Joomla 4.0 werd in september 2017 versie 3.8 vrijgegeven en in oktober 2018 versie 3.9.

joomla versies

Joomla's ontwikkelstrategie

Sinds april 2014 volgt Joomla een nieuwe ontwikkelstrategie. Hoofdversies van Joomla! worden ondersteund voor een bepaalde tijd. Hierbij wordt gerekend vanaf de datum waarop de hoofdversie is vrijgegeven. Samenvatting van Joomla!'s nieuwe ontwikkelstrategie:

  • Hoofdversies worden door Joomla! minimaal 2 jaar actief ontwikkeld.
  • Iedere hoofdversie wordt minimaal 4 jaar ondersteund.
  • Gebruik altijd de nieuwste sub.onderhouds versie van een hoofdversie.

Raadpleeg het Joomla! ontwikkeling stappenplan of de Joomla! versies tabel om de geschatte EOS (einde ondersteuning) te bepalen van iedere hoofd.sub versie of de volledige hoofdversie.

Wellicht ook interessant om te lezen:
Waarom kiezen voor Joomla?
Er bestaan veel Content Management Systemen. Elk heeft zo z'n voordelen. Wat zijn de sterke punten van het Joomla CMS?
Onze Joomla websites
Lees hoe wij ook voor u een professionele Joomla website kunnen ontwikkelen. Wij hebben bijna tien jaar ervaring in Joomla!
Bekijk onze portfolio
Inmiddels hebben wij honderden Joomla websites ontwikkeld voor een hele diverse klantengroep.