Skip to main content

Joomla structuur

De Joomla software bestaat uit verschillende onderdelen, die zoveel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van uitbreidingen (extensies) makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare extensions is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.

Joomla framework

Het Joomla framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen.

Joomla maakt gebruikt van het zogenaamde Model-View-Controller ontwerppatroon.

joomla structuur

Extensies binnen Joomla

Vervolgens zijn er naast het template drie soorten extensies binnen Joomla die geactiveerd worden door het framework:
  • Componenten: Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
  • Modules: Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
  • Plugins: Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plugin zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins Mambots genoemd.

Joomla's ontwikkelstrategie

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar het template, waar de betreffende teksten vervangen worden. Het template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse CSS bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service, garantie en ondersteuning bieden bij hun aanbod. Wij werken uitsluitend met templates van YOOtheme.

Wellicht ook interessant om te lezen:
Joomla achtergronden
Lees meer over de geschiedenis en verschillende versies van Joomla.
Onze Joomla websites
Lees hoe wij ook voor u een professionele Joomla website kunnen ontwikkelen. Wij hebben bijna tien jaar ervaring in Joomla!
Bekijk onze portfolio
Inmiddels hebben wij honderden Joomla websites ontwikkeld voor een hele diverse klantengroep.