Joomla structuur

De Joomla software bestaat uit veel verschillende onderdelen, die zoveel mogelijk modulair gebouwd zijn. Dit om het maken van uitbreidingen (extensions) makkelijk te maken. Een overzicht van beschikbare extensions is verkrijgbaar op de Joomla Extensions Directory.

Het Joomla framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen (extensies binnen Joomla die geactiveerd worden door het framework:

  • Componenten: Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
  • Modules: Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
  • Plugins: Plugins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plugin zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de Plugins Mambots genoemd.

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar het template, waar de betreffende teksten vervangen worden. Het template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse CSS bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciƫle aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun aanbod.