Skip to main content

SSL certificaten

SSL Certificaten beveiligen de verbinding tussen een website en de bezoeker. Gegevens worden hierdoor veilig verzonden, zonder het risico dat ze in handen vallen van derden.

SSL certificaten verplicht bij wet!

SSL is verplicht gesteld voor websites die persoonsgegevens verzenden in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Boetes voor het niet naleven van deze wet kunnen oplopen tot € 4500. Er zijn maar weinig websites die geen persoonsgegevens verzenden. Want niet alleen bij online aankopen of banktransacties worden er vertrouwelijke gegevens verzonden, ook een eenvoudig contactformulier vereist al extra aandacht voor de veiligheid van de identiteit van de bezoekers volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Een SSL certificaat is de enige toegestane manier om aan bezoekers te tonen én te bewijzen dat de website authentiek is en dat de verbinding waarover de gegevens worden verzonden veilig en versleuteld is.

Meer voordelen van een SSL certificaat

  • Hoger in Google door gebruik SSL: Het komt niet vaak voor dat Google openlijk een nieuwe rankingfactor aankondigt: SSL/HTTPS wordt echter wereldwijd als rankingsignaal ingezet. Voorlopig is het een lichtgewicht factor, maar in de toekomst zal de impact ervan ongetwijfeld toenemen. Google is van mening dat "All (online) communication should be secured by default". De door Google aangevoerde reden: je wilt als gebruiker van internet én als site niet het gevaar lopen dat anderen (lees: hackers) ongewenst inzicht krijgen in jouw online gedrag dan wel de rol die een site daarin speelt. Google zelf wil daarnaast zijn gebruikers door dataversleuteling op een zo hoog mogelijk niveau 'beschermen'.
  • Browserwaarschuwingen voor websites zonder SSL-certificaat: Vanaf juli 2018 waarschuwt Google de gebruikers van haar browser voor websites zonder een beveiligde HTTPS-verbinding. Heeft uw site geen HTTPS-verbinding, dan zal deze waarschuwing bezoekers afschrikken.
  • Vertrouwen resulteert in meer verkeer en transacties op de website. Onderzoeken hebben aangetoond dat de aanschaf van een SSL- certificaat kan leiden tot 5% of meer omzetverhoging. Een SSL-certificaat kan dus ook worden ingezet als marketinginstrument, want meer websitebezoekers zorgt voor meer transacties en klanten die terugkeren. Dit resulteert in een sterkere merknaam en maakt de investering dus zeker de moeite waard!

De functies van een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat helpt uw bezoekers een veilige en betrouwbare omgeving te bieden wanneer ze uw website bezoeken. Dit gebeurt aan de hand van twee functies:

  1. Een SSL-certificaat zorgt ten eerste voor de versleuteling van (inlog)gegevens en betalingsverkeer die heen en weer gaan tussen de browser van uw websitebezoekers en uw website.
  2. Daarnaast worden er bij het aanvragen van een SSL-certificaat twee soorten controles uitgevoerd:
    - De controle dat de aanvrager van een SSL-certificaat daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar is van de domeinnaam (domeincontrole).
    - De controle dat de organisatie achter de domeinnaam daadwerkelijk bestaat en legitiem is (identiteitscontrole)

Let op: enkel het hebben van een SSL-certificaat zorgt er niet automatisch voor dat uw website volledig veilig en betrouwbaar is. U zult uw Joomla website ook up-to-date moeten houden en zorgen dat uw hosting provider steeds tijdig bijwerkt naar nieuwe PHP versies. 

Wat zijn SSL certificaten?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt ervoor dat de datastroom tussen de website en de bezoeker niet leesbaar is voor anderen. Vertrouwelijke informatie die klanten naar een website sturen (zoals wachtwoorden, persoonsgegevens of betaalinformatie) kan gestolen worden. Hackers worden steeds slimmer; websites worden gekopieerd waardoor het lijkt dat je op de goede website zit maar in werkelijkheid zit je op een vervalste website waardoor je gevoelige informatie weggeeft aan criminelen. SSL geeft een website een identiteit.

Soorten SSL validatie en kosten per 01-04-2024

Het verschil in prijs en kwaliteit tussen de verschillende SSL-certificaten zit met name in het validatieproces. Voordat een SSL-certificaat wordt uitgegeven vindt er een validatie plaats. Bij Joomla Website Designe rkunt u kiezen uit 4 soorten SSL validatie:

Domein Validatie - € 133,71 *

Certificaat zonder bedrijfsgegevens: geeft de bezoekers van een website een beveiligde verbinding met een door alle browsers vertrouwd certificaat. Voor een laag bedrag krijgen uw bezoekers dus geen vervelende beveiligingswaarschuwingen meer. Zeer snelle uitgifte waarbij alleen de domeinnaamhouder wordt geverifiëerd.

Organisatie Validatie - € 184 *

Certificaat met bedrijfsgegevens: naast een versleutelde verbinding worden de bedrijfsgegevens geverifiëerd en opgenomen in het certificaat. De bezoeker kan hierdoor de eigenaar van de website in het certificaat controleren.

Uitgebreide Validatie - € 328,20 *

Certificaat met bedrijfsgegevens én groene adresbalk: EV (Extended Validation) certificaten voldoen aan zeer strenge richtlijnen, dit wordt weergegeven met een groene adresbalk inclusief de bedrijfsnaam. Een EV certificaat zorgt hiermee voor extra vertrouwen en zodoende meer omzet.

Let's Encrypt SSL - € 30,39

Certificaat zonder controle op de domeinnaam houder. Voor de versleuteling van website verkeer is Let’s Encrypt prima. Certificaten met validatie stralen echter meer vertrouwen uit richting bezoekers.
* Prijzen per domein per jaar excl. BTW, inclusief installatie. Voor wildcard certificaten die op alle subdomeinen van een domeinnaam werken gelden hogere prijzen, vraag hier gerust naar. Prijzen worden jaarlijks in januari verhoogd conform de Consumentenprijsindex (CPI)
Wellicht ook interessant om te lezen:
Joomla onderhoud
Neem geen risico met uw website en kies voor een onderhoudsabonnement. Veel licenties zijn inbegrepen.
AVG checklist
Naast zorgen voor een up-to-date website en SSL certificaat zijn er meer eisen waaraan uw website moet voldoen om AVG proof te zijn.
Joomla hosting
U bent niet verplicht om de hosting en domeinregistratie bij ons onder te brengen maar het biedt wel voordelen.