Skip to main content

Gebruikersgroepen binnen Joomla

Binnen Joomla is de inhoud gescheiden van het design. Het aanpassen van de inhoud van de website is hierdoor relatief eenvoudig, zonder dat het invloed heeft op het design van de website, of andersom. Joomla is toegankelijk via elke moderne webbrowser, u hoeft dus geen software te installeren op uw computer. Er kunnen meerdere gebruikers worden toegevoegd aan een Joomla installatie, met elk eigen rechten.

Frontend gebruikersgroepen

Elke website gebaseerd op Joomla! bestaat uit twee grote onderdelen. Te beginnen met het frontend, dit is de voorkant van de website welke getoond wordt aan de bezoekers. Het frontend van uw website is bereikbaar via www.uwdomeinnaam.nl. Als er een login module op uw website aanwezig is, kunt u de meeste inhoud van uw Joomla website rechtstreeks op de website zelf aanpassen. Wij adviseren dit echter alleen voor mensen met geen of zeer weinig computerkennis.

Binnen Joomla! zijn verschillende frontend gebruikersgroepen gedefinieerd. Gebruikers met backend rechten hebben automatisch volledige frontend rechten.

  • Geregistreerd: Gebruikers in de groep Geregistreerd kunnen inloggen op het frontend van de website. Als er afgeschermde pagina's zijn zien geregistreerde gebruikers deze pagina's wel, een gewone bezoeker niet.
  • Auteur: Gebruikers in de groep Auteur hebben na inloggen de mogelijkheid om nieuwe artikelen op te stellen en in te zenden. Zij kunnen tevens eigen artikelen bewerken. Zij kunnen dus geen artikelen plaatsen. Het artikel zal eerst door een Publisher of een andere gebruiker met hogere rechten worden gelezen en goedgekeurd voor publicatie.
  • Editor: Gebruikers in de groep Editor hebben toegang tot het inzenden en wijzigen van alle content. Ook zij kunnen niet publiceren.
  • Publisher/Hoofdredacteur: Gebruikers in de groep Publisher hebben de mogelijkheid om alle content in te zenden, te wijzigen en te publiceren.

Backend gebruikersgroepen

Het backend, het tweede gedeelte van de website, biedt veel meer mogelijkheden dan het frontend. Het backend is de achterkant van de website, de feitelijke Joomla omgeving. Hier kunt u zowel inhoud wijzigen of toevoegen als modules en menu items aanmaken. Het technisch onderhoud in de vorm van updates wordt ook allemaal via het backend gedaan. Het backend is te benaderen via www.uwdomeinnaam.nl/administrator. 

Backend gebruikers kunnen functioneel onderhoud plegen aan de site. Zij kunnen gebruikers toevoegen, wijzigen, verwijderen. Tevens voeren zij het beheer over de categorieën.

  • Manager/Beheerder: De Manager groep is in functionaliteit beperkt tot de zaken die verband houden met het creëren van content. Managers kunnen gebruik maken van het Artikel-, Menu- en Mediabeheer. Daarnaast heeft hij of zij toegang tot sommige componenten.
  • Administrator: De Administrator heeft, naast alle rechten van de Beheerder, toegang tot de meeste componenten, het Modulebeheer en het Gebruikersbeheer. Een administrator kan ook gebruikers verwijderen, behalve een Super User. Net als een Beheerder heeft een Administrator geen toegang tot de Algemene instellingen en de Extensiebeheer pagina.
  • Super User: De Super User groep heeft toegang tot alle backend admin functies. Zij kunnen dus ook extensies installeren of verwijderen en andere Super Users blokkeren.