Skip to main content

Help mijn Joomla website is gehackt!

Indien u de hosting van uw Joomla website bij ons heeft ondergebracht en geen onderhoudsabonnement bij ons afneemt verwachten wij dat u zelf zorg draagt voor het tijdig bijwerken van de Joomla software, het template en de gebruikte extensies. Het niet updaten van software op Joomla websites is vrijwel altijd de reden voor het ontstaan van hacks.

Soms zijn deze hacks zichtbaar, bijvoorbeeld wanneer er ongewenste inhoud op uw site is geplaatst door derden. Soms is dit voor u zelf echter niet eens merkbaar. Dit kan gebeuren als hackers bestanden plaatsen tussen uw Joomla bestanden waardoor uw website misbruikt wordt voor het versturen van spam.

Consequentie van een gehackte website

In beide gevallen zullen wij uw website offline moeten plaatsen om de volgende redenen:

  • voorkomen dat de hack zich verspreidt naar andere websites op de server
  • voorkomen dat de servers overbelast raken door grote aantallen spam mails
  • voorkomen dat bezoekers van uw website geïnfecteerd raken door virussen

Eventule schade die voortvloeit uit het offline zetten van uw hosting en e-mail diensten is voor uw eigen rekening.

Oplossen van een hack

Om een gehackte website weer veilig te maken dient er een back-up teruggeplaatst te worden van voor de hack. Deze moet dan direct bijgewerkt worden naar alle laatste software versies. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer een hack is ontstaan. Het kan gebeuren dat hackers verborgen of slapende bestanden plaatsen die pas aan het werk gaan wanneer de hacker hier een commando voor geeft. Daarom is de enige manier om een gehackte website met zekerheid weer hack vrij en veilig te krijgen helemaal opnieuw beginnen, in een schone Joomla omgeving.

U zult begrijpen dat met beide methodes veel tijd gepaard gaat. De kosten voor het herstellen van een hack belasten wij tegen uurtarief door. Het is daarom altijd beter om een hack te voorkomen.

Voorkom hacks

In de praktijk hebben wij ervaren dat het voor de meeste website eigenaren niet te doen is om alle updates bij te houden. In Joomla 3 is dit wel makkelijker dan voorheen, omdat veel extensies en Joomla zelf aangeven dat er updates beschikbaar zijn. Dit geldt echter lang niet voor alle extensies. Ook zijn er voor veel extensies en templates licenties verschuldigd om de updates te kunnen downloaden/doorvoeren. Daarom is het vaak verstandiger en voordeliger om het technische onderhoud van uw Joomla site uit te besteden. Hiervoor bieden wij onderhoudsabonnementen aan.